Lapsiperheiden palvelut yhden katon alla

Nortamonkadulla ja Steniuksenkadulla toimivassa perhekeskuksessa tehdään yhteensovittavaa työtä sivistys-, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä järjestöjen ja seurakuntien palveluiden kesken, jotta jokainen lapsi, nuori ja perhe saisi tarvitsemansa tuen oikeaan aikaan.

- Rauman perhekeskusta voi kutsua uraauurtavaksi, sillä me aloitimme jo 2015. Hyvinvointalueen myötä vastaavanlaisia keskuksia tulee lisää Satakuntaan ja perhekeskus onkin nykyään kansallisesti linjattu ja ohjattu toimintamalli, kertoo Rauman perhekeskuksen päällikkö Anna Kuromaa.

Perhekeskuksesta saa palveluja monipuolisesti. Palveluiden kehittämisessä huomioidaan lasten ja perheiden osallisuus.

- Meillä on sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi myös paljon yhteistä toimintaa nuorisopalveluiden, liikuntatoimen, opiskeluhuollon, varhaiskasvatuksen sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, Satasoten Rauman alueen Lasten ja nuorten hyvinvointi -osahankkeen hankevastaava Mari Pihl täsmentää.

Käytännössä palveluiden kattavuutta kuvaa se, että kun asiakas astuu sisään ulko-ovesta, hänellä voi olla aika lastenneuvolaan, puheterapeutille tai vaikkapa lastenvalvojalle.

- Näin ketään ei tarvitse juoksuttaa osoitteesta toiseen, vaan kun asiantuntijat ovat keskitetysti yhden katon alla, saamme perheen ympärille kaiken mahdollisen tuen, Anna Kuromaa kertoo.

Lapsi leikkimässä perhekeskuksessa

Perhekeskuksella on käytössään myös tilat Steniuksenkadulla, sairaalan takana sijaitsevassa P-talossa, jossa toimivat psyykkisen tuen tiimi ja lapsiperheiden sosiaaliset palvelut. Varsinaisessa sairaalarakennuksessa toimii lasten ja nuorten vastaanotto.

- Lisäksi perhekeskuksen toimintaan kuuluvat myös eri koulujen ja oppilaitosten koulu- ja opiskeluterveydenhoitajat, Pihl lisää.

Perhekeskustoimintamallissa on olennaista se, että käytössä on avoin kohtaamispaikka. THL on määritellyt, mitkä kriteerit avoimen kohtaamispaikan täytyy täyttää.

Nämä kriteerit Raumalla täyttää Nortamonkadun Café Perhekeskus, jossa järjestetään perhekeskuksen omaa toimintaa sekä useiden järjestöjen toimintaa kuten Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahvila.

- Perhekeskuskehittämisen yhtenä tavoitteena Satakunnan hyvinvointialueella on myös, että perhe saisi palveluita ja tukea tutusta paikasta, perhekeskuksesta. Siksi on tärkeää, että fyysisesti perhekeskuksissa toimivilla ammattilaisilla on tieto järjestöjen, kuten MLL:n toiminnoista ja perhekeskusten palvelukartoista löytyvät myös MLL:n palvelut, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Satakunnan piirin toiminnanjohtaja Jaana Hietakangas kertoo.

Perhekeskuksen palvelut ovat helposti saavutettavissa, lähetteitä ei tarvita. Yhteydenotto onnistuu Rauman kaupungin verkkosivuilta, jonka Lapset nuoret ja perheet -osiosta löytyy Tarvitsen apua -palvelu. Vastaava nappi ollaan ottamassa käyttöön myös laajemmin hyvinvointialueella.

- Tänne voi myös vain soittaa ja varata ajan, Anna Kuromaa toteaa.