Älä välitä alkoholia nuorelle, muistuttaa maakunnallinen kampanja

Satakunnassa alkaa viikon pituinen Älä välitä -kampanja, joka muistuttaa aikuisia, etteivät osta ja välitä alkoholia lapsille tai nuorille. Kampanja on ajankohtainen, kun viikonloppuna 4.6. juhlitaan koulujen loppumista koko maakunnassa.  

Nuoria puistossa

Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna alkoholin välittäminen nuorille on normaalia yleisempää, sillä nuoret juhlivat koulun loppumista ja kesäloman alkua. Osilla nuorista juhlimiseen liittyy alholituotteet ja osa nuorista kiinnostuu kokeilemaan alkoholia juuri päättäjäisviikonloppuna. Kampanja herättelee aikuisia alkoholin välittämisen haitallisuudesta alaikäisen terveydelle sekä turvallisuudelle. Kampanja muistuttaa myös, että alkoholin ja nikotiinituotteiden välittäminen alaikäiselle on aina laitonta. Kampanjaviikon aikana maakunnan kaupoissa kiinnitetään enemmän huomiota iän tarkastamiseen alholituotteiden oston yhteydessä ja puututaan välittömästi tuotteiden välittämiseen alaikäiselle.  

Älä välitä -kampanjan järjestävät Satakunnan ehkäisevän päihdetyön toimijat yhdessä alueen yhteistyökumppaneiden kanssa. Kampanja toteutetaan sosiaalisen median kanavissa. 

– Toivomme, että kampanja herättää vanhempien ja nuorten välille keskustelua alkoholin käytöstä koulujen päätösviikonloppuna. On meidän kaikkien aikuisten asia huolehtia nuorten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, kommentoi vs. nuorisotyön koordinaattori Leena Koivisto Rauman kaupungin nuorisopalveluista. 

Kampanja toteutetaan jakamalla videoita useiden eri toimijoiden sosiaalisen median kanavissa 30.5.–3.6. välisenä aikana. Videoita on tehnyt moni Satakunnan alueen toimija, jolle nuorten hyvinvointi on tärkeä asia, esimerkiksi ruokakaupat, poliisi- ja pelastuslaitos ja paikalliset urheilijat. Videoita julkaistaan kampanjaan osallistuvien kuntien ja muiden yhteistyökumppaneiden omilla sosiaalisen median kanavilla. Päivitykset löytyvät tunnisteilla #älävälitä, #suojelenuorta, #selväsatakunta ja #ept. 

– Kampanja toteutettiin sosiaalisessa mediassa ensimmäinen kerran viime vuonna ja kampanjan savuttama näkyvyys kannusti ehkäisevän päihdetyön toimijoita toteuttamaan myös tämän vuoden somekampanjan. Kampanjaan lähdettiin hienosti mukaan ja videoita saatiin useilta Satakunnan toimijoilta ja julkkisuuden henkilöiltä, toteaa ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Anna Kenni Porin perusturvasta. 

Älä välitä -somekampanja on osa valtakunnallista Pakka-toimintaa. Paikallisen alkoholipolitiikan toimintamalli (Pakka) on paikallisten alkoholi-, nikotiini- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty menetelmä. Pakkaa toteutetaan paikkakunnalla tai alueella koko yhteisön voimin.