Arkiliikuntaa ja muistikuntoutusta ikäihmisille suoraan televisiosta

Ikäihmisten arkivirikkeitä on saatavilla nyt television välityksellä Koti TV:n aloitettua toimintansa. Kanavan kautta tarjotaan liikunnallista etäkuntoutusta, virikkeellistä muistikuntoutusta sekä kulttuuria ja opetuksellista sisältöä arkeen. Koti TV -kanava näkyy antenni-tv-talouksissa ja DNAn kaapeli-tv:ssä. Satakunnassa kanava tulee näkymään 30.6.2021 asti osana Satasoten pilottia.

Koti-TV_mediakuva

Ikäihmisille suunnattu Koti TV löytyy antenni-tv:ssä kanavapaikalta 33 ja DNAn kaapeli-tv:ssä kanavapaikalla 66. Ohjelmaa kanavalta tulee aluksi joka arkipäivä kello 11–13. Tv-kanava on katsojilleen ilmainen.

Kanavan tavoitteena on tuoda ikäihmisten päivään mielekästä sisältöä, lisätä virikkeellistä toimintaa ja aktiivisuutta sekä auttaa arjen rytmityksessä. Ohjelmistossa on toimintaa sekä keholle että mielelle: kotona tehtävää arkiliikuntaa ja Suomen historian luentosarjoja, jotka tuottamisessa on mukana muun muassa Satakunnan museo.

– Koronaepidemian vuoksi ikäihmisille suunnattua järjestettyä toimintaa on jouduttu karsimaan. Onkin hienoa, että pystymme nyt tarjoamaan virikkeitä ja aktiivisuutta kotioloihin turvallisesti ja mielekkäästi television välityksellä, sanoo Porin perusturvan vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula.

Palvelun sisältö on räätälöity sopimaan toimintakyvyltään eri tasoisille ikäihmisille. Kunto-ohjeita toistetaan viikoittain, jolloin liikesarjat tulevat tutuiksi, muisti vetreytyy ja saadaan paras mahdollinen vaikuttavuus ikäihmisen toimintakykyyn. Kanavan ohjelmat sopivat niin kotona asuville ikäihmisille kuin myös tehostetun palveluasumisen piirissä oleville.

TV-kanavan käyttöä Satakunnassa pilotoidaan osana Satasote – sote-rakenneuudistuksen kehittämishanketta. Pilotti toteutetaan ajalla 1.1. – 30.6.2021 koko Satakunnan alueella.

– Pilotin aikana selvitetään, miten kuntouttava tv-kanava toimii osana etänä annettavia kuntouttavia ja ennalta ehkäiseviä palveluja. Kohderyhmänä ovat erityisesti ikääntyneet, mutta palvelusta hyötyvät myös kaikki muut kiinnostuneet. Uskon että kanavasta on monille hyötyä ja toivottavasi sen pariin löytävät monet niin kotona kuin palveluasunnoissakin asuvat, toivoo hankekoordinaattori Sari Grönfors.

Miten saan kanavan käyttööni?

Maksuton kanava tarjoaa lähetyksiä aluksi muutaman tunnin joka arkipäivä. Koti TV näkyy Digitan antenni-tv-verkossa kanavapaikalla 33 ja DNAn kaapeli-tv:stä kanavapaikalta 66.

Antenni-tv

Useimmat vastaanottimet etsivät uudet kanavat automaattisesti, mutta jotkin televisiot tai digiboksit saattavat vaatia kanavien virittämisen uudelleen tai tehdasasetusten palauttamisen. Ohjeet kanavahaun tekemiseksi löytyvät Digitan internet-sivuilta tai laitteen käyttöoppaasta. Digita Info palvelee maanantaista perjantaihin kello 8–20 numerossa 020 411 7676 tai info@digita.fi.

Kaapeli-tv

Ellei vastaanottimesi löydä kanavaa automaattisesti, tee uusi kanavahaku laitteen käyttöohjeen mukaisesti. Saat tarkistettua helposti, kuuluuko asuntosi DNA:n kaapeliverkkoon valitsemalla kanavapaikan 600. Jos DNA:n infokanava avautuu, kuuluu asunto DNA:n kaapeliverkkoon.