Etävastaanoton kautta onnistuu monenlainen hoitotyö
Satasairaalan nuorisopsykiatrian poliklinikalla on aloitettu huhtikuussa uuden etävastaanottoratkaisun pilotointi. Kokeilun tavoitteena on löytää tietoturvallinen, toimiva ja ennen kaikkea helppokäyttöinen videovastaanottoratkaisu asiakkaiden ja ammattilaisten käyttöön.

Etävastaanottojen kokeiluun ovat osallistuneet nuorisopsykiatrian poliklinikalta sairaanhoitajat Johanna Stenroos ja Mari Hakulinen. Molemmat sairaanhoitajat työskentelevät e-hoitajina.
– Videovastaanotot ovat vain yksi osa työtämme, mutta koronapandemia on selvästi lisännyt etävastaanottojen määrää, kertoo Stenroos.
Satasotessa on tarkoituksena tarjota asiakkaalle keinoja lähestyä palveluita myös paikkariippumattomasti esimerkiksi juuri etävastaanottojen avulla. Ninchat-etävastaanottoratkaisun kokeilu on vasta alussa, mutta jo nyt Stenroos ja Hakulinen ovat saaneet siitä hyviä kokemuksia.
– Etävastaanotot ovat lähteneet meillä hyvin käyntiin ja palvelu on ollut helppokäyttöinen. Palvelun käyttö on myös asiakkaalle helppoa, koska se ei vaadi esimerkiksi erillisen sovelluksen lataamista puhelimeen. Myös kuvanlaatu on ollut hyvä ja ääni on toiminut moitteettomasti, toteaa Hakulinen.
Potilas saa etävastaanotolle osallistuakseen suoran linkin tekstiviestillä tai sähköpostilla ja hän voi osallistua vastaanotolle älypuhelimen tai tietokoneen välityksellä. Syksyllä tarkoituksena on ottaa käyttöön myös vahva tunnistautuminen videovastaanottoon Satasairaalan Minun asiointini –palvelussa. Vastaanoton toteuttamisesta etänä sovitaan potilaan kanssa ensimmäisen soiton tai käynnin yhteydessä.
– Lähtökohtaisesti etävastaanotto on monipuolinen työväline monille potilaillemme, mutta totta kai pelisilmää pitää käyttää. Ensimmäisen tapaamisen yhteydessä arvioidaan, sopiiko etävastaanotto potilaan kanssa käytettäväksi. Erityisesti monille nuorille tämän tyylinen etävastaanottopalvelu varmasti sopii, koska heille etäkontakti esimerkiksi puhelimen kautta on luontevaa, Stenroos pohtii.
Kokeilun aikana on tarkoitus arvioida, miten palvelu sopii nuorisopsykiatrian poliklinikan käyttöön. Käyttöä on myös mahdollisuus laajentaa pilotin aikana muiden ammattiryhmien käyttöön. Sopisiko etävastaanotto siis muidenkin kohderyhmien käyttöön?
– Ehdottomasti sopii. Videovastaanoton kautta onnistuu monenlainen hoitotyö ja se sopii monien kohderyhmien käyttöön. Etävastaanotto tulee helpottamaan tulevaisuudessa potilastyötä ja varmasti edesauttaa myös työntekijöiden saatavuuteen. Onhan työn tekeminen tämän avulla mahdollista myös Satakunnan ulkopuolelta, sanoo Hakulinen.
Kokeilu toteutetaan osana Satakunnan sote-rakenneuudistuksen kehittämishanketta. Digitaalisten asiakkaan palveluketjuja tukevien palveluiden käyttöönotto -osahankkeessa on tarkoituksena kehittää ja pilotoida etäkonsultaatio- ja etävastaanottotoimintaa sekä ottaa käyttöön siihen liittyviä ohjelmia ja laitteita.