Päihde- ja mielenterveyspalvelut
Tavoitteet ja toimenpiteet
- Satakunnassa mallinnetaan päihde- ja mielenterveyspalvelut osana hyvinvointialueen palvelukokonaisuuksia. Palvelukokonaisuuksissa sovitaan tavoitteet sekä asiakasryhmille että palveluiden tuottamiselle. Uusia toimintamalleja otetaan käyttöön.
- Palveluiden painotusta siirretään raskaista erityistason palveluista perustason päihde- ja mielenterveyspalveluihin. Hyvinvointialueen päihde- ja mielenterveyspalvelut muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, jossa asiakkaan tarve ohjaa palveluiden toteutumista.
- Osallisuuden vahvistaminen: Alueella otetaan käyttöön useita erilaisia osallisuuden edistämisen toimintamalleja. Osallisuuden kokemusta arvioidaan alueella.
- Riippuvuus- ja mielenterveyspalveluissa lisätään asiakkaan kodissa ja muissa elinympäristössä toteutuvia liikkuvia palveluita.
- Ammattilaisten osaamista asunnottomuuden uhan tunnistamisessa ja siihen puuttumisessa sekä asunnottomuuteen liittyvien erityiskysymysten huomioimiseen lisätään
- Ammattilaisten päihde-, muu riippuvuus- ja mielenterveysosaaminen lisääntyy perustasolla ja erikoistasolla.
- Päihdepalveluihin pääsyn parantamiseksi koulutettujen kokemusasiantuntijoiden osaamista hyödynnetään päihdepalvelujen vastaanottotyössä ja jalkautuvaa päihdetyötä lisätään kehittämällä työparikäytäntöjä perustason palvelujen kanssa.
- Perus- ja erityistason työntekijöiden päihdeosaamista vahvistetaan ja konsultaation saamista päihdetyön erityispalveluista helpotetaan. Etä- ja digivastaanottojen mahdollisuuksia lisätään.
- Korvaushoitoasiakkaiden arviointi- ja hoitokäytännöt yhtenäistetään
- Sairaaloiden vuodeosastoilla toteutettavien katkaisu- ja vieroitushoitojen toimintakäytäntöjä kehitetään ja yhdenmukaistetaan
Hanketyöntekijä
-
Matti Järvinen
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen vastuualuejohtaja
-
Terhi Kauppila
Hankekoordinaattori, päihde- ja mielenterveyspalvelut