Ilmassa on lupaus kesästä

Teksti: Anna Jaatinen

Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa erityisen arvokasta on se, että hanke on jo alusta asti suunniteltu toteutumaan perustason sote-yksikössä. Tämä tarkoittaa, että palveluiden parantamiseen panostetaan siellä, missä satakuntalainen ihminen kohtaa sote-ammattilaisen; yleensä tavallisen elämän keskellä.

Aamukaste_kuvia-suomesta-joona-kotilainen-9-1

Yhteinen tavoite koko Satakunnan kattavista hyvin toimivista, asiakaslähtöisistä, oikea-aikaisista ja vaikuttavista palveluista kirkastuu koko ajan. Kunnat ja sote-kuntayhtymät päättävät itse mihin kehittämistoimet missäkin yksikössä kohdistuvat.

Vaikeaa on se, että uudistumista ei voi ulkoistaa. Hanketyöstä riippumatta todellista muutosta tapahtuu vasta kun sote-työtä tekevä ammattilainen tekee jotain uutta tai muuttaa jotain käytäntöä, välinettä, ehkä joskus katsantokantaakin. Arjen todellisuus on kuitenkin se, että perustyö on hoidettava ja yleensä sitä riittää. Siitäkin huolimatta, että joskus työtä tehdessä takaraivossa on jo ajatus: tämän voisi tehdä fiksumminkin. Joskus meillä on niin kiire juosta pyörän vieressä, että emme ehdi hyppäämään sen kyytiin. Sanonta on ehkä kulunut, mutta on uskoakseni tunnistettavissa monenkin sote-tekijän arjesta.

Normaalin työtehtävien lisäksi koronapandemian aiheuttama rasite syö voimavaroja omalta osaltaan. Rauhallisessakin epidemiatilanteessa yhteydenottoihin on vastattava, testit otettava, tartunnanjäljityssoitot soitettava ja karanteenipaperityö tehtävä. Tämän kaiken lisätyön päälle nyt keväällä on vielä väestö rokotettavana. Onneksi tämän työn myötä herää myös toive kesästä ja uudesta maailmantilanteesta.

Samaan aikaan, kun ilmassa on lupaus pandemian helpottamisesta, on sote-työntekijöiden mielessä myös toinen lupaus. Kansalliselta tasolta viesti on se, että sote-uudistuksen lakipaketti etenee aikataulussa. Tämä tarkoittaa sitä, että kesän jälkeen myös sisältöuudistuksia saadaan toivottavasti alkaa ajatella uusista lähtökohdista. Ja toisin päin: Uudistus on tuhannen taalan paikka katsoa palveluiden järjestämistä sisällöistä käsin. Vanhaan ei muutenkaan kannata palata. Kaikesta traagisuudestaan huolimatta koronapandemia on muuttanut montaa asiaa myös hyvään suuntaan: olemme oppineet ketteryyttä, suoraviivaisuutta ja olennaisen erottamista vähemmän olennaisesta. Moni asia on tullut asiakkaallekin helpommaksi ja tällä tiellä meidän täytyy jatkaa.

Ei ole mitään syytä miksi Satakunnassa emme onnistuisi asettamissamme tavoitteissa, meillä on hyvät ihmiset ja hyvä yhteinen tahtotila. Ja nyt vielä lupaus kesästä.


Satasoten katsauksissa hankejohtajat ja -koordinaattorit sekä sidosryhmän jäsenet kirjoittavat sote-uudistuksen ajankohtaisista aiheista.