Satakunnan hyvinvointialueen vapaaehtoinen valmistelu etenee

Satakunnan hyvinvointialueen vapaaehtoinen valmistelu etenee, kun Satasoten johtoryhmä päätti 18.2. pidetyssä kokouksessaan esittää ohjausryhmälle vapaaehtoisen valmistelutyön asiantuntijaryhmän asettamista. Asiantuntijaryhmä aloittaisi vapaaehtoisen valmistelutyön mahdollisimman nopeasti ennen sote-uudistusta koskevan lainsäädännön mahdollista voimaantuloa.

Satasoten vapaaehtoisen valmistelutyön asiantuntijaryhmän asettaminen on osa hankesuunnitelman mukaisia toimia, missä käynnistetään järjestämisvastuun siirtoon liittyvien tehtävien valmistelu. Asiantuntijaryhmän asettamisella valmistaudutaan myös väliaikaisen valmistelutoimielimen, eli VATEn, asettamiseen mahdollisimman pian sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistusta koskevien lakien hyväksymisen jälkeen.

– Vapaaehtoisen valmistelutyön asiantuntijaryhmän asettamisessa ei ole kysymys ennakoivasta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toimeenpanosta, vaan valmistautumisesta mahdollisemman ripeään valmistelun käynnistämiseen lakien voimaantulon jälkeen, mikä voi mahdollisesti tapahtua jo 1. heinäkuuta, selventää Satasoten johtoryhmän varapuheenjohtaja Tomi Salonen.

Käynnistyvän valmisteluvaiheen valmistelutyöhön kuuluvat hankesuunnitelman mukaan myös henkilöstö-, omaisuus- ja sopimussiirtojen valmistelu, tietoturvapolitiikka sekä ICT-kokonaisuusarkkitehtuuri ja sen hallintamallin rakentaminen ja hallinnollisten rakenteiden valmistelu. Vapaaehtoinen valmistelutyö on tarkoitus käynnistää päivittämällä edellisen maakunta- ja sote-uudistuksen aikana tehtyjä selvityksiä.

– Ennen lakien voimaantuloa valmistelussa huomioidaan, että kaikki tehtävät toimenpiteet noudattavat voimassa olevia lakeja. Valmistelutehtävien on tarkoitus tukea myös mahdollista vapaaehtoista yhdistymistä, korostaa Satakunnan sote-rakenneuudistuksen kehittämishankkeen hankejohtaja Anneli Lehtimäki.

Vapaaehtoisen valmistelutyön asiantuntijaryhmän asettamista käsitellään Satasoten ohjausryhmässä 11.3.2021.