Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hanke hakee jatkoa

Satasoten palvelurakenneryhmä kokoontui perjantaina 8. lokakuuta keskustelemaan muun muassa Tulevaisuuden sote-keskus hankkeen jatkosta ja OLKA-vapaaehtoistoimintaan liittyvistä asioista.

Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeelle ollaan hakemassa jatko- ja lisärahoitusta osana kansallista Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelmaa. Palvelurakenneryhmä käsitteli päivitetyn hankesuunnitelman, joka jatkaa ja laajentaa tämän hetken Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen toimenpiteitä. Hankesuunnitelman on tarkoitus kattaa kaikki ohjelman keskeiset sisällöt: hoitoon pääsyn parantaminen sekä sote-keskukseen että suun terveydenhuoltoon, lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma, mielenterveysstrategia, päihdepalveluihin pääsyn parantaminen, koronapandemian aiheuttama tuen tarve, nuorten maksuton ehkäisy, sosiaalihuollon kehittämisohjelma, toimiva kuntoutus sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä ikääntyneiden palveluiden kehittäminen.

– Hankkeen toimenpiteitä ja osahankkeita on suunniteltu niin, että ne vastaavat Satakunnan hyvinvointialueen palveluiden kehittämisen tarpeisiin. Hankkeissa jatketaan Satakunnassa tehtyä erinomaista kehittämistyötä, jotta kaikilla satakuntalaisilla olisi yhtäläiset ja hyvin toimivat palvelut, tiivistää hankejohtaja Anna Jaatinen.

OLKA-toiminta kehittyy Satakunnassa

Satakunnassa jatketaan OLKA-toiminnan juurrutusta sote-keskuksiin. OLKA-toiminta on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa, jota on toteutettu Satasairaalassa vuodesta 2019. Koulutetut OLKA-vapaaehtoiset toimivat sote-keskuksien aulatiloissa seurana ja avustajina, esimerkiksi saattavat asiakkaita laboratorioon ja auttavat ilmoittautumisautomaateilla. Lisäksi OLKA-pisteillä asukkaat ja ammattilaiset saavat tietoa järjestöjen ja seurakuntien toiminnasta. OLKAn kautta toteutetaan myös vertaistuki- ja kokemustoimintaa. Tavoitteena on, että jatkossa Satasairaalan lisäksi jokaisesta Satakunnan sote­-keskuksesta löytyy OLKA-toimintaa.

– Palvelurakenneryhmän päätöksen myötä OLKA-toiminta saa kaivatun toiminnanohjausjärjestelmän, jonka kautta vapaaehtoiset voivat varata vapaaehtois-, vertaistuki- ja kokemustoimintavuoroja. Järjestelmän avulla myös sote-yksiköiden vastuuhenkilöt voivat seurata ja arvioida toimintaa sekä kerätä raportointi- ja arviointitietoa toiminnasta. Tämän avulla vapaaehtoistyön organisoinnista ja seurannasta tulee tehokasta, kertoo hankekoordinaattori Milja Karjalainen.