Satasoten hankkeet etenevät pandemian tuomista haasteista huolimatta

Satasoten johtoryhmä kokoontui 18.3. keskustelemaan Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen ja Satakunnan sote-rakenneuudistuksen kehittämishankkeen ajankohtaisista tilanteista.

Vallitseva koronapandemiatilanne on hidastanut osittain hankkeiden etenemistä ja joissain Satakunnan kunnissa hanketyöntekijöitä on jouduttu akuuteissa tilanteissa siirtämään perustyöhönsä tekemän esimerkiksi rokotuksia tai tartunnanjäljitystä.

– Hankkeiden toteutusaikataulu on ollut jo lähdössä tiukka ja työtä on paljon tehtävänä. Konkreettinen muutos on kovin lähellä. Olen aidosti iloinen tavasta, jolla tätä työtä viedään sinnikkäästi eteenpäin pandemian tuomista haasteista huolimatta. Koko maakunta eri toimijoineen ja verkostoineen on lähtenyt mukaan tähän yhteiseen työhön, joka tehdään satakuntalaisella periksi antamattomalla otteella, yhdessä ja ihminen edellä, sanoo Satasoten johtoryhmän puheenjohtaja Diana Bergroth-Lampinen.

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen osalta haastava aika on pystytty hyödyntämään esimerkiksi yhteystyön rakentamiseen.

– Kunnissa ja kuntayhtymissä tehtäviä toimenpiteitä ehdimme käynnistämään enemmän syksyllä, koska hankeaika on vuoden 2022 loppuun asti, kertoo hankejohtaja Anna Jaatinen.

Satakunnan rakenneuudistuksen kehittämishankkeen osalta tilanne on kriittisempi, koska hankeaika on ainoastaan vuoden 2021 loppuun asti. Haasteista huolimatta kaikki osa-alueet ja osahankkeet on pystytty käynnistämään.

– Pandemia hidastaa hieman hankkeen etenemistä. Jotta pystymme tekemään suunnitellut toimenpiteet hankeaikana, on kaikki hankintaprosessit pyrittävä aloittamaan viimeistään ennen kesää. Tahtoa ja halua asioiden kehittämiseen Satakunnassa kuitenkin on ja pääsemme hankeaikana varmasti tavoitteisiin, toteaa hankejohtaja Anneli Lehtimäki.

Satakunnassa suunnitellaan myös aktiivisesti jo Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman uutta hankerahoituskautta. Uusi hankehaku aukeaa vielä kevään aikana ja Satakunnassa hankehakemusta on tarkoitus valmistella osallistavalla otteella Satakunnan toimijoiden kesken.