Todellinen muutos tehdään toiminnan tasolla

Kesän sote-lakipaketin hyväksyminen ja Satakunnan hyvinvointialueen perustuminen heinäkuussa aloitti uuden ajan myös sisältökehittämisen kannalta. Nyt meillä on aidosti lupa valmistella palveluiden sisältöjä koko hyvinvointialueen ja sen asukkaiden tarpeisiin - se tuntuu hyvältä.

Hoitaja istuu vanhuksen kanssa sohvalla.

Hyvinvointialueen perustuksien muuraaminen on lähtenyt hyvin käyntiin. On ollut ilo saada seurata, miten hyvässä yhteistyössä väliaikainen valmisteluelin on lähtenyt työtään hoitamaan. Täytyy kuitenkin muistaa, että hyvinvointialueiden luominen ei ole tavoite vaan väline. Sote-uudistuksen tavoitteena on taata yhdenvertaisesti kaikille suomalaisille laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja. Selvää on, että pelkkä tehtävien siirto uudelle järjestäjille tai uuden organisaation luominen ei yksin johda tuohon tavoitteeseen. Muutoksessa on pystyttävä puuttumaan siihen, mitä tehdään ja miten tehdään ja varmistettava, että laadukkaita palveluita on oikeaan aikaan saatavissa ja että asiat, joita tehdään, ovat tutkitusti vaikuttavia. On myös pystyttävä panostamaan ennaltaehkäisyyn, etsivään työhön ja matalan kynnyksen palveluihin, ja sielläkin on tehtävä vaikuttaviksi todettuja asioita. Palveluiden pitää toimia yhteen niin, että asiakas ei tipahda väleihin tai joudu katvealueelle.

Hyvinvointialueen valmistelussa painavat päälle asiat, jotka on pakko hoitaa tiettyyn päivään mennessä. Palveluiden kehittäminen on kuitenkin toisen tyyppistä, sillä kyse on jatkumosta. Kehittämistä on tehty aina ja tälläkin kertaa se tulee jatkumaan yli hankeaikojen ja luottamuselinten toimikausien. Kehittämistä tehdään eri tasoilla ja eri tavoin rahoitettuna, tällä kertaa kansallista uudistusta rahoitetaan sisältöhankkeiden kautta. Sisältökehittämisen kannalta hyvinvointialueen rakentuminen on suuri mahdollisuus, jos se vain halutaan käyttää.

Lopulta muutoksen, oli se pieni tai suuri, toteutuminen vaatii aina, että joku tekee jotain toisin. Ilman tuota muutoksessa mukana olevan ihmisen tekoa mikään ei lopulta oikeasti muutu. Tulevalla hyvinvointialueella meitä ammattilaisia on yhteensä 10 000. Selvää on, että toiminnan tasolla on valtavasti sovittavia asioita, tekemisen osasia sekä yhteisiä toimintatapoja, jotka rakentuvat paremmiksi ajan kanssa. Kansallisesti toiminnan muutoksen tavoitteet on kuitenkin asetettu korkealle ja niitä kohden on uskallettava edetä; rohkeasti yksi teko kerrallaan.


Satasoten katsauksissa hankejohtajat ja -koordinaattorit sekä sidosryhmän jäsenet kirjoittavat sote-uudistuksen ajankohtaisista aiheista.